Uncle Larson Studio

Van Witnesses of Words naar kwaliteitsstudio

De audiostudio is inmiddels omgebouwd, zie elders op deze site, maar op verzoek blijft deze pagina nog even staan.

De thuisstudio begon als een experiment om te beluisteren wat er nu eigenlijk met die oude microfoons uit het Witnesses of Words boek project haalbaar was.

Dat hebben we geweten. Alhoewel we wisten dat die kwaliteit eigenlijk wel in orde zou zijn- de geluidsdragers waren vroeger eigenlijk de zwakke schakel- ontdekten we nu pas de prachtige karakters van de oude microfoons. Marco heeft zich helemaal gestort op het “plaatsen” van muziek in hun tijdbeeld en in de muziek van die tijd. De analoge geluidsstudio, in een oude schuur achter mijn huis, paste daar uitstekend bij.

De techniek

Inmiddels komen verschillende muzikanten met regelmaat met muzikale ideeën naar de studio. Marco bekijkt de nummers en maakt een samenstelling van een of meer sets microfoons die passen bij die muzikale uitdaging. In principe  gebruiken we analoge recorders, allemaal nagekeken en afgeregeld op de huidig verkrijgbare tapesoorten. Als backup wordt nu alles ook digitaal vastgelegd, maar de keuze is uit een Otari 8 sporen machine, zonder ruisonderdruiking en een TASCAM 58 8 sporenrecorder met DBX. Een Fostex16 sporen recorder met Dolby en voor de puristen zelfs een twee sporen Ferrograph (ex-BBC machine).

Microfoons van 60+ jaar oud. Verbluffend!

Als experiment is al een sessie vastgelegd met een 78-toeren platensnijder uit 1934. Ook weer met verbluffend resultaat. Dit jaar hopen we “gewone” 33 1/3 toeren LP’s te gaan maken. Per stuk gesneden. Daar is wat hand-made, lees kostbare, apparatuur voor nodig, dus nog even wachten. Maar dan komt er een unieke packagedeal voor muzikanten en bands; een middag opnames, uitmixen en masteren en een kleine serie (aantal bandleden plus een voor de studio) LP’s met eigen, unieke hoes en labels.

Alles voor de muziek

Voorlopig blijven we nog even heerlijk experimenteren. Met een heus Salonorkest, Bluesband oude stijl, Ierse Folk, Jazz en ook Singer-songwriters hebben we al wat stijlen in huis gehad. Met de 83 jarige Wallace Coleman- een echte blueslegende- met een geweldige zondagmiddagsessie wellicht als een van de mooiste hoogtepunten. Hij gaf er zijn enige vrije middag – tijdens zijn Europese toernee – voor op om bij ons 5 nummers in te spelen.

Dat alles heeft in elk geval al een mooie waardering opgeleverd in de vorm van de Blues CD 2018 Award van de (mono-)CD van Bo Brocken. Mocht je dus een muzikaal leuk idee hebben… neem contact met mij op! We denken graag met je mee.

Liveregistratie in het prachtige gebouw van De Vereeniging.

Vinden wij jouw idee leuk dan krijg je een uitnodiging en een sympathieke offerte. We hoeven er niet van te leven maar investeren wel veel. Er zijn een aantal spelregels, waaronder bijvoorbeeld het feit dat we geen dub’s doen, geen koptelefoons gebruiken e.d. Dit is om de muzikaliteit op een zelfde hoog niveau te brengen als de techniek. Het werkt en tot nu toe levert het telkens weer prachtige muziek en heel mooie registraties op.

Op de Facebook pagina van Witnesses of Words staan een aantal videofragmenten van opnames.

Hieronder vind je een sfeerimpressie (let op het geluid is van de smartphone, niet van de multitrack).

Wellicht tot binnenkort?

Wellicht tot binnenkort?

Registratiekamer Studio
Registratiekamer Studio
Authentieke Antilliaanse muziek
Otari 5050 8 track 1/2 inch
Fijne muzikant, fijn instrument, fijne microfoon!
error: Content is protected !!