Fotografie

Ga naar mijn Insta pagina

In Corona tijd heb ik mijn oude vak fotografie weer opgepakt. Het begon met een aantal uitbreidingen aan de technische kant, proeffoto’s en aardig wat uurtjesthuisstudie op het gebied van de moderne versie van Photoshop. De kennis die ik had was toch wel erg gedateerd en gerelateerd aan oude versies.

Een voordeel van het Coronatijdperk; ik had in de vorm van een prachtige dochter wel bijna constant een goed model om me heen.

Ik heb besloten om me op twee fotografie gebieden verder te specialiseren: portretfotografie, in het bijzonder portretten –  en technische fotografie.

Portretfotografie

Het is bij portretten de bedoeling dat zoveel mogelijk foto’s in eigen huis of op de werkplek gemaakt worden, in de vertrouwde omgeving. Dat geld natuurlijk ook voor de theaterfoto’s, liefst op de set, nog beter, gewoon tijdens de voorstelling. En dan wel zo dat niemand er last van heeft.

Portretfotografie voor social media en andere formats gaan in overleg. Mijn foto uitrusting in samengesteld om zowel in mijn studio, binnen bedrijven en kantoren als ook in de openlucht inzetbaar te zijn.

Meestal maken we ter plaatse samen een voorselectie van de gewenste foto’s, die ik vervolgens thuis verder uitwerk. Alle grote afdrukken print ik zelf op mijn fotoprinter. De meest gekozen formaten zijn A4, A3 (30 x 42cm) en A3plus (33x48cm). Nog groter kan, zelfs een bij twee meter is geen probleem, maar die worden uitbesteed aan een vaklab. Daarnaast beschik ik over een mobiele printer voor op locatie. Afdrukken 15x 20cm in hoogglans. Een afdruk maken kost slechts 20 seconden.

Klassieke portretten
Bedrijfsfoto’s

De technische fotografie

Hier komt mijn passie voor audio weer om de hoek kijken. Toen ik op een dag een defecte microfoon uit elkaar haalde, ontstond het idee van de “exploded view” foto. Mijn vriend en auteur Marco (van het boek Witnesses of Words, zie onder Projecten) had ook nog wel “een paar” microfoons liggen. Fantastische exemplaren en fototechnisch een leuke uitdaging om er iets moois mee te doen. Van deze Exploded View foto’s komen afdrukken in beperkte oplage beschikbaar. Een aantal bevriende geluidstechnici willen zelfs een t-shirt met een afdruk er op. Ook daar wordt aan gewerkt.

Microfoons, exploded views

Theaterfotografie

Na een keer op verzoek van een goede vriend en idem regisseur wat foto’s gemaakt te hebben van de cast van een theaterstuk waar ze mee bezig waren, kwam het verzoek om ook bij het stuk zelf te fotograferen. Dat beviel wederzijds zo goed, dat er toch al heel wat prachtige plaatjes gemaakt zijn in diverse, prachtige kleine, theaters. Nu ik sinds kort een nieuwe camera heb die op “silent” kan en die je dus absoluut niet meer hoort, beginnen de stapels fotos wel erg groot te worden. Maar niemand die klaagt, ook ik niet. Erg fijn om dit te mogen doen.

Theater

Muzikanten

Tja, en als je dan een kleine geluidsstudio hebt, komen er vanzelf muzikanten die een foto willen of ik vraag heel subtiel of ze er niet een willen… Ik heb nog geen weigering gehad, en nu men eea begint rond te bazuinen, moet ik opletten dat ze nog wel komen om muziek te maken.

Portretten van muzikanten

PhotoShop’s challenge to ai

Natuurlijk denk ik na over ai, en test er al volop mee. Maar ook leuk is de grenzen er van op te zoeken. Of mensen uit te leggen dat we pas aan het begin staan. Allereerst de motorfiets. Las Vegas by night -achtergrond als opgegeven idee; prima. Uitvoering; een boeiende foto. De overpeinzing: de invloeden van het origineel worden meegenomen, een overstralende zon wordt overstralend licht. Maar geen lantarenpalen. Hoge bomen worden hoge gebouwen. Maar geen echte flats of hotels. De eventmanager in de tweede set was blij met haar ai foto want nu kon ze uitleggen wat de essentie van haar lijflijke aanwezigheid was. Zij zou nooit goedkeuring hebben gegeven om het wijnglas aan de verkeerde kant te zetten……. Maar ai, het is echt leuk om er vertrouwd mee te raken en mee te werken (is nu nog in BETA) aan verbeteringen. En hou even in gedachte. ChatGPT is ai, maar taal is iets heel anders dan plaatjes. Want vergeet niet, ai Photoshop achtergronden zijn géén bestaande foto’s ( ja, laat dat even bezinken). Er komt echt iets meer bij kijken.

PhotoShop Artificial Intelligence
error: Content is protected !!